اقتصاد مقاومتی در سایه وحدت ملی و امنیت ملی
یکشنبه ،01 شهریور 1405
سازمان جهادکشاورزی استان کهکیلویه و بویراحمد
  • 1405/03/12 - 07:40
  • - تعداد بازدید: 33
  • - تعداد بازدیدکننده: 27
  • زمان مطالعه : 5 دقیقه

تکاپویی برای تکمیل زنجیره تولید گیاهان دارویی در قلب زاگرس

تکاپو برای تکمیل پازل‌های تولید گسترده گیاهان دارویی در کهگیلویه و بویراحمد در دولت چهاردهم وارد مراحل جدیدی شده است که برخی از کارشناسان امید دارند این تلاش‌ها بتواند گنج پنهان درآمدزایی در قلب زاگرس را شکوفا کند.

به گزارش روابط عمومی سازمان جهاد کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد به نقل از خبرگزاری ایرنا، کهگیلویه و بویراحمد که در رشته ‌کوه‌های زاگرس مرکزی قرار دارد با وجود دو هزار گونه گیاهی شناخته شده و ۴۵۰ گونه گیاه دارویی بهشت پنهان صنعت پردرآمد گیاهان محسوب می‌شود اما تاکنون بهره‌برداری قابل توجهی از این ظرفیت نشده است‌.

 

برخی از کارشناسان با اشاره به اینکه چندین واحد فراوری گیاهان دارویی استان در حال فعالیت است می‌گویند: می‌توان با تهیه مواد اولیه مورد نیاز این کارخانه‌ها در مزارع پازل‌های این حوزه را تکمیل کرد.

 

ایجاد زیرساخت‌های تولید مواد اولیه مورد نیاز کشت یا همان نشاء، پرداخت تسهیلات بانکی به بهره‌برداران، آموزش علاقه‌مندان به کشت گیاهان دارویی و پرداخت وام‌های بانکی به منظور حمایت از بهره‌برداران از گام‌های برداشته شده برای تکمیل زنجیره تولید گیاهان دارویی در کهگیلویه و بویراحمد طی یک سال گذشته تاکنون است.

 

البته کمک به بهره‌برداران برای خرید دستگاه‌های خشک‌کن،افزایش گلخانه‌های تولید مواد اولیه متناسب با ظرفیت‌ها از دیگر نیازهای رونق تولید گیاهان دارویی در کهگیلویه و بویراحمد از نگاه کارشناسان است.

 

گام‌هایی برای شکوفایی ظرفیت‌های کشت گیاهان دارویی

 

رییس سازمان جهادکشاورزی کهگیلویه و بویراحمد گفت: ۲ نفر از متقاضیان سرمایه‌گذاری تولید نشاء به منظور دریافت تسهیلات به بانک‌های عامل معرفی شده‌اند تا امکانات تولید مواد اولیه مورد نیاز کشت در استان تقویت شود.

 

رضا فرازی تاکید کرد: برای این بهره‌برداران سه میلیارد و ۵۰۰میلیون ریال وام از محل اعتبارات سفر رییس‌جمهور به کهگیلویه و بویراحمد اختصاص یافته است.

 

وی بیان کرد: طی یک ساله گذشته تاکنون یک میلیون و ۵۰۰هزار نشاء انواع گیاهان دارویی در کهگیلویه و بویراحمد تولید و در اختیار تولیدکنندگان قرار گرفت.

 

فرازی تاکید کرد: در این مدت همچنین ۶۵۰کیلوگرم پیاز زعفران از محل منابع مالی داخلی جهاد کشاورزی استان تامین و بین کشاورزان تولیدکننده توزیع شد.

 

رییس جهادکشاورزی کهگیلویه و بویراحمد اظهار داشت:در دولت چهاردهم براساس تفاهمنامه‌ای که با بنیاد برکت بسته شد ۱۶۰ میلیارد ریال تسهیلات بانکی تامین و به تولیدکنندگان گیاهان دارویی در استان پرداخت شده است.

 

وی ادامه داد: از آنجا که کشت گونه‌های مختلف گیاهان دارویی در استان به صورت پراکنده انجام می‌شود، سازمان جهادکشاورزی کهگیلویه و بویراحمد با شناسایی مناطق مستعد برنامه‌ریزی برای کشت‌های یکپارچه را در دستور کار قرار داده است.

 

وی ادامه داد: به همین منظور کشت نشایی گیاه آنغوزه بصورت زراعی در روستای موگر ، توسعه کشت زعفران در روستای مختار،توسعه کشت گل محمدی در حوزه دشت روم و به‌لیمو در روستای راک صورت گرفت.

 

فرازی تدوین الگوی کشت گیاهان دارویی بر اساس نیاز کارخانه‌های کهگیلویه و بویراحمد، انعقاد تفاهم‌نامه با نهادهای حمایتی را می‌توان از دیگر کارهای انجام شده در این زمینه برشمرد.

 

وی همچنین کشت موفقیت‌آمیز نشای آنغوزه در اراضی زراعی برای نخستین بار را یکی از اقدام‌های شاخص این سازمان در توسعه گیاهان دارویی عنوان کرد.

 

رییس سازمان جهادکشاورزی کهگیلویه و بویراحمد عنوان کرد: برگزاری چهار کارگاه مهارتی کشت گیاهان دارویی از اقدام‌های دولت برای توسعه علم محور با حداکثر بهره‌وری در استان است.

 

توسعه علم محور گیاهان دارویی در اولویت

 

معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهادکشاورزی کهگیلویه و بویراحمد با اشاره به اینکه نقشه راه «توسعه علم‌محور» گیاهان دارویی با تکمیل حلقه‌های مفقوده زنجیره ارزش تدوین شده است گفت: این اقدام گامی برای تحقق تکمیل زنجیره ارزش این محصولات اشتغال‌آفرین در استان است و ۵۱۰ هکتار از اراضی استان به کشت گیاهان دارویی اختصاص دارد.

 

شهرام عسکری افزود: بر اساس الگوی زنجیره ارزش گیاهان دارویی، ۹ حلقه شامل آموزش، تأمین نهاده، تولیدکننده، فرآوری اولیه و ثانویه، کارخانجات دارویی، فروش و صادرات، نهادهای حمایتی، رسانه و تبلیغات تعریف شده است.

 

وی تصریح کرد: بررسی‌ها نشان می‌دهد که سه موضوع آموزش، نهادهای حمایتی و رسانه و تبلیغات، حلقه‌های مفقوده استان هستند که طی یک سال گذشته تمرکز ویژه‌ای بر تقویت و فعال‌سازی آنان صورت گرفته است.

 

وی با بیان اینکه بر اساس دستور استاندار، جهاد کشاورزی و منابع طبیعی به عنوان دبیر ستاد توسعه گیاهان دارویی مشخص شده‌اند افزود: در حال حاضر ۵۱۰ هکتار از اراضی استان به کشت گیاهان دارویی اختصاص دارد و میانگین تولید در این سطح به یک‌هزار و ۱۰۰ تن می‌رسد.

 

عسکری عنوان کرد: گونه‌های متنوعی از جمله گل‌محمدی، به‌لیمو، زعفران، آنغوزه، رزماری، آلوئه‌ورا، آویشن شیرازی و باغی، نعناءفلفلی، لوفا، موسیر، استویا، سیاه‌دانه، بادرنجبویه، چای ترش، مرزنجوش و زوفا در این اراضی کشت می‌شود .

 

حمایت از طرح‌های دانش‌بنیان و صادرات‌محور

 

مدیر جهاد دانشگاهی کهگیلویه و بویراحمد از وجود ۲ طرح ناتمام دانش‌بنیان و فناورانه مرتبط با گیاهان دارویی به استان خبر داد و افزود: این طرح‌ها شامل تولید آفت‌کش و آنتی‌بیوتیک می‌شود.

 

عیسی فتحی با اشاره به صادرات‌محور بودن محصولات آینده این واحدهای در دست ساخت بر همکاری دستگاه‌های اجرایی برای اتمام هرچه سریع‌تر این طرح‌ها تاکید کرد.

 

دیگر نیازهای توسعه کشت گیاهان دارویی

 

با وجود اقدام‌های انجام شده اما تا تحقق شکوفایی کشت و تولید گیاهان دارویی انجام شده در کهگیلویه و بویراحمد راه طولانی در پیش است.

 

با توجه به فعالیت ۱۳ واحد صنعتی داروهای گیاهی در کهگیلویه و بویراحمد فعالان فراوری این محصولات در استان اعتقاد دارند که تولید براساس نیاز واحدهای تولیدی نیاز اساسی این حوزه است تا ضمن تامین مواد اولیه کارخانه‌های فراوری مشکلی برای فروش محصولات هم نباشد.

 

به نظر می‌رسد که با وجود تمام اقدام‌های انجام گرفته، هنوز خلاهایی زمینه کشت گسترده گیاهان دارویی در کهگیلویه و بویراحمد وجود دارد که با هم‌افزایی دستگاه‌ها می‌توان گام‌های مثبتی در جهت رفع آنان برداشت.

 

کارشناسان پرورش گیاهان دارویی در کهگیلویه و بویراحمد با اشاره به ظرفیت اکولوژیک منحصر به فرد استان که ۱۱ اقلیم از ۱۳ اقلیم موجود را در خود جای داده تاکید می کنند: پشتوانه علمی و توجه به بازار در توسعه کشت گیاهان دارویی ضروری است و باید با تکیه بر دانش روز و شناخت نیاز بازار، در این حوزه اقدام شود.

  • گروه خبری : اخبار,دیگر رسانه ها
  • کد خبر : 268978
شیوا مجذوب
خبرنگار

شیوا مجذوب

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید

عبارت خود را درج و جهت جستجو "Enter" را بفشارید
accessibility
تنظیمات قالب